Selasa, 5 Julai 2011

Fadhilat Surah : Al-KhafiAssalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah syukur dipanjatkan kepada Allah SWT yang masih memberi nikmat untuk hidup di atas muka BumiNya ini, nikmat Iman dan Islam, Selawat dan salam diucapkan ke atas junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW dan para sahabat dan ucapan selamat hari rabu untuk rakan-rakan yang sedang membaca ^_^


Hari ini sedikit perkongsian untuk kita sama-sama lebih mengenali Surah Al-Khafi.. Surah yang mempunyai 110 ayat ini mempunyai banyak fadhilat kepada yang membaca dan yang mengamalkan surah ini.


1) Imam Ahmad berkata : " Daripada Abi Darda' daripada Nabi (SAW), baginda telah bersabda : "sesiapa yang menghafaz sepuluh (10) ayat daripada permulaan surah Al-Khafi, maka terhindar daripada Dajjal."
(Riwayat Muslim, Abu Daud, Al-Nasa'i, Al-Tarmizi daripada Qatadah)

2) Daripada Muaz Ibnu Anas Al- Juhani daripada bapanya daripada Nabi Muhammad SAW bersabda : "Sesiapa yang membaca awal dan Surah Al-Khafi, maka jadilah baginya cahaya daripada kepada hingga kakinya dan sesiapa yang membaca keseluruhannya maka jadilah baginya cahaya antara langit dan bumi.
(H.R Ahmad)

3) Daripada Umar berkata : Nabi SAW telah bersabda : " sesiapa yang membaca Surah Al-Kkafi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit. Untuknya cahaya di hari kiamat dan diampunkannya antara dua Jumaat.
(H.R Ibnu Katsir)

Sumber: Amalan Surah-surah Pilihan (Fadhilat dan Khasiat), Hj. Johari b. Hj Alias,
Darul Nu'man)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan